Thursday, November 10, 2011

Pengalaman Bersalin…Part Akhir..:-)

Part 3..Part Akhir
Salam semua..urm,baru ada ms nk update blog..hehe..bersambung lagi yer entry pengalaman bersalin PART 3..bile nk abis daa..arap2 part 3 ni smpat la abis yer..hehe..mls tul nk smbung2..sebelum sy lupe pengalaman bersalin saya, better saya habiskan entry ni kan..ok2..dah2 jgn bebel byk2 lagi..

Setelah saya ditahan ward, baru lah husband boleh masuk jumpa saya kat ward..masa husband saya dating jumpa saya, saya tak dapat nak ngadu pape lagi almaklumlah mak mertua saya ada.huhu..lepas mak mertua saya balik, saya ngadu la kat hubby saya tak nak bersalin kat sini, saya dgr mcm2 cerita pasal service hospital kerajaan kurang ok..dah la 1st time masuk hospital lagi la ngeri..huhu..hubby pujuk ckp kalo esok saya belum bersalin n jln still 1cm, nak cuba mtk balik..lega jap hati saya tapi boleh ke balik ek..huhu..conraction saya time tu dah makin berkurangan, so saya harap la dapat balik..makan???..saya tak makan dari pagi..saya hanya mkn secubit roti, bukan sekeping yer dan gak sekotak air milo..lapar memang lapar tapi selera dah hilang dek kerana sakit dan juga hati tak tenang..hehe..makanan hospital langsung saya tak jamah..dalam pukul 5 lebih ptg sakit contraction menyerang kembali malah lebih sakit dari sebelumnya..alamak nampaknya saya akan bersain kat hospital kerajaan la..sakit yang amat sangat..tak boleh nak hurai dgn kata-kata dah..hanya Allah jer yang tahu mcm mana rasa sakitnya contraction..saya ckp dgn husband dah tak tahan dah rasa sakit..nasib saya baik sebab time ni cuti raya so waktu melawat lebih panjang dari hari biasa..dapat la lama sikit husband menemani saya kat ward..hubby ckp mungkin jalan saya dah bukak lebih dari 1cm sebab dah tahap kesakitan yang melampau..saya pun harap macam tu la..

saya cuba kuatkan diri bangun berjalan ke toilet buang air..pukul 8mlm waktu melawat dah abis, husband kena tunggu kt luar..so maknanya saya akan bermalam sorang2 kt katil wad..adeh,pedih tul..mata dah ngantuk amat sgt, yer la penat menahan sakit..tapi bile mata cuba utk melelapkan mata yg memang dah layu ni, perut makin kuat menunjukkan kesakitan nya..apa lagi mata tak dapat ler nk titon…sakit hanya Allah je tau kwn2..huhu..so duduk ler sy menahan sakit sorang2 kt katil sambil sms hubby kt luar..saya terpikir gak kenapa la takde doctor or nurse yg dtg cek bukaan sy..sy dah teruk sakit ni, pd firasat sy mungkin bukaan dh bukak byk..hehe..pukul 7 lbh dah ada nurse dtg cek tekanan darah tp xcek bukaan sy pun..sy dh bgtahu sy dh sakit sgt, die cuma ckp kalo dh xthn sakit nnti bgtahu nurse bertugas..aduhai..bile dah kul 8 lebih takde sorang nurse pun dtg cek bukaan sy, apa lg saya panggil la salah seorang dari nurse bgtahu sy dah xtahan..saya cube mtk ubt thn sakit aka epidural tp jawapan sungguh menghampakan..huhu..nurse suruh tanyadoktor nanti..huhu..die tak boleh tanyakan ker..huhu..dah la menahan sakit, menahan sabar lak..aduhai..xputus2 mulut aku bc doa, selawat n mcm2 lah..pukul 9 dorang suruh aku jalan ke bilik bersalin untuk cek bukaan..kena berjalan yer walaupun sakit..jalan ler aku sambil memegang perut..doktor seluk, punyalah dalam die tekan..haha..sakit gak menahan selukan ini..hehe..doktor ckp dah bukak 4cm..apa?????4cm jerk?????sakit dh mcm apa dah tp baru 4cm…huhu..doktor sarankan nak pecahkan air ketuban supaya cepat bukaan dah cepat bersalin..aku iyakan ajer..dh xthn kan..doktor  suruh aku mkn dlu byk2 nanti dh ready masuk bilik bersalin untuk pecahkan ketuban..kat bilik bersalin nanti dah tak boleh makan n minum dah..aku dah takde selera nk mkn tp nanti takde tenaga plak nak bersalin..saya sms hsband bgtahu dah kena masuk bilik bersalin..saya hanya makan kurma n minum air jer..dah takde selera bila sakit2 mcm ni..hsband curik2 masuk jumpa saya kat wad,teman saya makan n ambik pkaian baby utk dibwk masuk ke bilik bersalin nanti..nasib baik mlm ni nurse baik hati, wat2 xtahu jerk husband masuk jumpa saya..nurse dtg lagi cek tekanan darah saya..tekanan darah saya ok..

Dalam pukul 10 lebih mcm tu, nurse panggil saya masuk ke bilik bersalin..saya bersedia ngan brg2 baby n berjalan masuk ke bilik bersalin..sedih tgk suami  n terpikir bukan2..ye la terpikir kot2 ni kali terakhir tgk suami..hehe..suami still tak boleh masuk sampai lah saya dah dekat nak bersalin baru ler suami dibenarkan masuk ke bilik bersalin..di bilik bersalin, perut saya dipasang alat untuk mengesan jantung bayi..nurse or doctor akan dating cek keadaan jantung bayi untuk mengetahui perkembangan bayi sama ada ok atau tidak..doctor bersedia untuk proses seluk menyeluk..entah kenapa tiba2 saya terasa nak muntah, saya bgtahu doctor sy belum bersedia untuk diseluk sebab perut mual..doktor yang ni ok, die tak marah tapi mulut nurse memang boleh tahan..die ckp kalo tak bersedia mcm ner keje doctor nak selesai..doktor byk lagi urusan nak buat..hampeh punya nurse..die sedap jerk cakap,die tahu tak mcm maner saya rasa..saya muntah kat bilik bersalin, dah xtahan sgt dah..doktor bg saya plastic bag n saya muntah dalam tu..so proses seluk menyeluk diteruskan..huhu sakit xterkata yer kawan2..bile doctor keluarkan jari jemari die selepas diseluk, saya nampak lendir n darah kat jari2 doktor..saya faham la maknanya air ketuban dah Berjaya dipecahkan..baru saya rasa air mengalir keluar tp tak lah byk sgt..tiba2 doktor perempuan lagi sorang masuk n seluk sekali lagi nak cek betul ke air ketuban saya dah pecah..lagi sekali keperitan n kesakitan terasa..

Setelah selesai semuanya saya ditinggalkan sorang2 di bilik bersalin terkontang kanting menahan kesakitan yang lagi teruk dari sebelumnya..dorang akan dating jap2 jer utk lihat perkembangan jantung bayi melalui alat yang dilekatkan di perut..saya mengiring untuk mengurangkan kesakitan tapi dimarahi oleh nurse sbb bacaan jantung baby xok kalo saya dok mengiring..die marah suruh saya dok terlentang..saya ckp la balik jap la nnti saya dok betul2 la ngah sakit la..die diam..lepas beberapa lama ditinggalkan bersendirian menahan kesakitan saya cuba untuk panggil nurse nak mintak ubat penahan sakit tapi tidak dilayan..patut ler orang taknak bersalin kat kerajaan..mcm ni layanannya..aduhai..doktor pun sama, saya mintak ubat penahan sakit juga tak layan siap marah lagi..nak bersalin memang la sakit marahnya..saya tahu bersalin sakit, sbb tu la saya mintak ubat..bukan ngada2 nk mintak dh xthn dah..dalam pukul 12 lebih tgh malam saya panggil nurse mintak panggil kan husband saya..bila husband masuk jer saya terus mengadu dah xthn sangat dh sakit..sebelum tu ketika saya berseorangan di bilik bersalin saya dengar mcm2 jeritan dari bilik sebelah orang tgh bersalin..seriau dgr, jap lagi giliran saya pula..nurse cek bukaan saya baru 7 cm..hubby kesian tgk keadaan saya, baru die tahu kan mcm maner sakitnya bersalin utk melahirkan zuriat darah daging sendiri..doktor jap datang tanya saya kalo ada rasa nak meneran bgtahu..ikutkan hati nak je teran sebab dah xtahan sangat dah kesakitannya..kesakitan makin kerap..saya dah hilang tenaga..saya ckp ngan doctor saya betul2 dah takde tenaga, saya mintak air dah haus sgt2..tp doctor xkasi minum air..doktor marah lagi bile saya ckp takde tenaga..dah memang betul sya dah hilang tenaga nak buat mcm maner..saya berserah jer saat2 genting itu..

Doktor cucuk tngan kanan saya untuk masuk kan sebotol air..lega skit ilang sikit kehausan saya..time doctor cucuk kat tangan tu, saya dah xrasa sakit dh kena cucuk..sakit nak bersalin lagi sakit dari kena cucuk..hehe..dalam pukul 1 pagi sy bgtahu doctor saya nak meneran, doctor dtg cek saya n Tanya betul ke nak meneran..saya dah xkisah dah bukaan saya berapa cm yang penting dah xthn sakit..tibe2 doktor lelaki masuk nk cek bukaan saya..aduhai, dikorek2 untuk cepatkan bukaan..doktor lelaki tu bg saya masa kalo tak bersalin dalam masa 1jam, mungkin saya akan dioperate bile tgk result jantung baby ada yang xok..alamak kena operate ke…oh tidak tak sanggup saya sakit dua2 bahagian..alang2 dah sakit baik bersalin normal..saya apa lagi cuba la meneran..doktor n para nurse membantu saya meneran untuk lahirkan baby..saya ingat lagi pesan bidan kat kg suami, pegang kedua2 betis n rapatkan ke belakang ketika meneran..saya cuba buat tapi tenaga dah takde saya terlepas pegangan n tiba2 saya rasa something keluar n terdengar suara tangisan baby..Alhamdullillah baby dah selamat keluar pada pukul 2.20 pg..baby terus di bawak keluar sebelum saya sempat melihatnya..takpelah yang penting baby selamat kan..so tiba lah proses untuk menjahit pulak..aduhai..doktor terkejut tengok koyakan saya besar sampai ke belakang..saya dah agak dah sebab saya terlepas pegangan tangan n terangkat punggung..huhu..takutnya..doktor tak nak bius..huhu..byk la die, die ingt kulit saya ni kain ker..saya mintak gak utk dibius..las2 doktor bius..walaupun dibius, kesakitan jahitan dapat dirasa seolah2 xdibius langsung..huhu..tp saya tahan jugak sbb xsbr nk jmpa anak saya..huhu..lama sgt2 proses jahitan ini sbb luka saya bsar..pukul 4.30 baru siap segala proses menjahit..huhu..perit yer kawan2..sy mintak air ngan nurse haus sgt2..nurse buatkan saya milo panas tapi saya tak nak, saya Cuma mahukan air ksong shj..lega sgt rs selepas meneguk air..lebih kurang pukul 5 lebih pagi, nurse dtg bawakkan wheel chair utk menyorong saya ke wad selepas bersalin..saya dibawa mengambil bayi saya untuk ke wad bersama2..

Tatkala saya memegang n melihat mata bayi saya hilang segala kesakitan yang saya alami..mata baby saya dah bukak tau time ni..syukur sgt2 semuanya dah selamat..saya disorong ke wad bersalin..bila dah kat katil, saya ingatkan dapat la saya berehat sebab dah penat sangat2 rupanya tidak..anak saya menangis kelaparan, saya cuba susukan anak saya tapi tidak Berjaya sebab susu masih belum byk yang keluar..sedih sgt time ni..takde sesape menemani saya saat ini..husband kat luar, tak boleh masuk wad selepas bersalin..hanya wanita shj dibenarkan..nurse ajar saya susukan baby tapi baby masih menangis tak cukup susu agaknya..pukul 7 lebih sy mtk ngan guard benarkan suami saya masuk kejap untuk jagakan anak saya, saya nak ke toilet..sebelum tu saya dah mintak sorang nurse tgk kan, tp dimarahi lagi n yg paling xthn die suruh saya tinggalkan baby yg tgh menangis kat katil mcm tu jer..haprak betul..nasib baik guard simpati ngan sy n benarkan hsband saya masuk sekejap..pukul 10 lebih og, mak mertua saya sampai..time ni anak saya dah tido, saya la plak tak dapat tido..badan penat sgt2, lapar tapi takde selera..saya hanya makan secubit jer roti yang disediakan pihak hospital..huhu..pukul 11 pg waktu melawat, hepinya saya sbb dpt jumpa husband..hehe..pukul 12 lebih family sy dtg melawat..pukul 4 lbh ptg saya dibenarkan pulang itupun di atas permintaan mak mertua sy aka sister gak tp kat klinik lain..kalo mak mertua saya bukan bekerja sbg sister confirm saya tak dibenarkan pulang lagi sbb kena tunggu 24 jam lepas bersalin baru dibenarkan pulang..itupun kalo baby dah buang air n maknya pun dah buang air..Alhamdulillah anak saya elok jer buang air n jaundice pun takde..sebelum dibenarkan pulang sekali lagi saya perlu diperiksa oleh doctor..yang xthn die nak seluk lagi..padahal saya dah berjahit punyalah byk..mcm maner nak seluk lagi..huhu..aku ckp taknak gak diseluk…huhu..tak sanggup saya menahan kesakitan lagi sekali..huhu..doktor benarkan saya tak diseluk tapi kena tandatangan surat untuk tidak mengkomplain jika pape terjadi kepada saya selepas keluar wad nanti..huhu..sy sign jerk surat tu..hehe..tak sanggup diseluk lagi..hehe..pukul 4 lebih ptg saya discharge dari hospital..itulah pengalaman pahit n manis saya bersalin..baru sedar kan pengorbanan para ibu melahirkan..

Terima Kasih :)

8 comments:

Ainul Hayat said...

Adoi kak ziha....
Saketnye kena seluk...

AizaZiha said...

ainul:ye dik..memang perit..hehe..tp xpe pengalaman sbg pmpuan..nt ainul pn rs..hehe..tp depends pd tgan si penyeluk gak dik..hehe..kalo kecik xsakit sgt..

Ummi said...

nanti anak bace mesti dia lebih menghargai ibunye..

♥mRs fuAin♥ said...

adeii..ain plk yg rse sakit nii ble bce..huuu

Anonymous said...

sy menangis baca cite sis ni...tkut sy nk bsalin anak kdua skang ni..heheh..dlm 1st baby ceaser..yg 2nd ni xtau la..huhu..tp sy mmg xkn g gov..

AizaZiha said...

ummi:itu la harap2 anak bc sok2 fhm mcm maner pengorbanan seorang ibu kan..

ain:hehe,ain lak ek rs sakit..xpe,jgn tkt kawen lak tau..lain org lain pngalaman bersalin..

anonymous:ish,jgn tkt dear.hehe.lain org lain pngalaman..mana tau dipermudahkan bersalin..sama2 doa ek..

Anonymous said...

k.ziha...intan takut gilerrr dgr story akk nih..kecorleee rase... :(

Nadia said...

Hi dearest gee..best pgalaman bsalin gee..aku tgh baca tgh malam malam ni ketawa besar part ko kencing bbrapa kali..imagine muka gee..miss u gee..:D

All right reserved by AizaZiha. Fully designed by AienJieha.